Schaamhaar scheren

Schaamhaar scheren

Het scheren van mannen schaamhaar is niet iets van deze tijd. De Grieken en Romeinen schoren al hun lichaamshaar weg als teken van reinheid (hygiënisch: er kan minder vuil en restjes achterblijven), schoonheid (dit is een kwestie van smaak) en vitaliteit (het mannelijk lid lijkt groter zonder mannen schaamhaar).

1. Waarom hebben wij mannen schaamhaar?

Van origine was de mens van top tot teen behaard om de lichaamswarmte beter vast te houden. In de loop van de evolutie zijn we meeste haren kwijtgeraakt. Maar waarom zijn ze juist gebleven op de plekken die het minst profiteren van de isolerende werking van de haren, zoals onder de oksels en in de schaamstreek?

Geur speelt een belangrijke rol bij (seksuele) aantrekking tussen mensen. Net zoals bij (andere) dieren. Vandaag de dag reageren mensen daar volledig onbewust op via hun vomeronasaal orgaan, (een piepklein en oeroud extra reukorgaan). De (schaam)haren onder onze oksels, tussen billen en rond de geslachtsorganen kunnen geuren vasthouden en verspreiden.

Mannen schaamhaar ziet er misschien niet altijd opwindend uit. Kaal lijkt de norm in onze seksuele spel. Bovendien is het vaak netter en hygiënischer. Maar in onze evolutie was geur waarschijnlijk een stuk belangrijker dan in onze huidige beeldcultuur.

2. Scheren, harsen of ontharingscreme?

Veel mensen willen weten hoe zij het beste mannen schaamhaar kunnen verwijderen. Sommigen willen weten hoe je het beste kunt scheren, anderen willen liever werken met ontharingscremes.

Wanneer jij je mannen schaamhaar wil verwijderen, is het slim gewoon te gaan scheren. Zeker gezien de chemische werking van de ontharingscrèmes in combinatie met de gevoelige huid rond of van de geslachtsdelen. De ontharingscremes smelten als het ware de haren weg en ondanks dat de beschrijving graag anders doet vermoeden haalt de ontharingscrème ook niet de wortel weg waardoor mannen schaamhaar langer weg zou blijven.

De enige wijze waarmee je ook de haarwortel redelijk goed kunt verwijderen is het gebruik van ontharingshars of epileren. Maar harsen dicht rond je geslachtsdelen is helemaal af te raden. De huid is zeer dun en dus kwetsbaar. Epileren is gewoon te pijnlijk tenzij je dit natuurlijk geen probleem vind! Maar geen van deze methodes stopt de haargroei. Wanneer de haarwortel verwijderd wordt dan blijven de haren alleen iets langer weg.

Bovendien kan scheren een erotische activiteit voor elkaar zijn. Mits goed voorbereid (en goed vaardig en handig met het scheermesje) kan het ontzettend spannend zijn om elkaar te scheren. Voor sommige plekjes is het zelfs handiger wanneer je partner je scheert omdat deze dan beter te bereiken zijn. Nog even een handigheidje: Spreek goed af wat jezelf bedoeld met het scheren van mannen schaamhaar. Kaal is wat anders dan een ‘Braziliaans streepje’.

3. Suggesties bij het scheren.

Hieronder een paar handige suggesties voor het scheren van mannen schaamhaar:

Als je veel en lange schaamharen hebt, begin dan eerst om de haren met een schaar of trimmer korter te maken. Wanneer je direct begint met het scheermesje doet het onnodig pijn. Het scheermesje is niet gemaakt om lang haar te verwijderen en wordt snel bot door het vele en lange haar.

Gebruik voor het scheren van mannen schaamhaar een goed scherp en nieuw scheermesje (geen wegwerpmesje). Hou een nieuw mesje gereed. Geen elektrisch scheerapparaat! Dit is echt te ruw voor de gevoelige en dunne huid rond de schaamdelen en levert enorme irritaties op.

Voordat je gaat scheren neem je eerst een lang warm bad of douche. Hierdoor wordt de huid soepel en zacht waardoor het scheren makkelijker zal gaan.

Gebruik een goede scheerschuim of -gel. Je kan ook scheerschuim of – gel kopen met daarin ‘aftershave’ conditioners of ‘aloë vera’ bestanddelen. Deze zijn vaak iets vriendelijk voor de huid en werken nog meer verzachtend. Ben je allergies voor een reguliere scheerschuim? Probeer dan eens een neutrale, hypo allergene scheergel of -schuim.

Breng de scheerschuim in ruime mate aan maar zorg wel dat je een goed zicht hebt zodat je goed kunt zien wat je doet bij jezelf of bij de ander. Laat de scheerschuim eventjes een paar minuten intrekken voordat je begint met het scheren.

Scheer in het begin met de haargroei mee (van boven naar beneden) om de meeste haren te verwijderen. Druk niet te hard om huidirritaties te voorkomen (de zogenaamde rode bultjes). Voor een superglad resultaat moet je tegen de haargroei in scheren maar dit kan een pijnlijke operatie zijn. Bovendien bestaat een grotere kans op ingegroeide haartjes die kleine ontstekingen kunnen opleveren.

Mannen: Het scheren van het bovenste mannen schaamhaar (de driehoek) is het makkelijkst. Om het mannen schaamhaar bij de teelballen weg te scheren, is het handig om de penis naar boven te houden en iets door de benen te zakken. De huid kun je zo goed strak trekken waardoor een glad resultaat het beste bereikt wordt.
Maak daarna alles goed schoon met alleen veel water (warme douche). Dus niet met zeep! Zeep zorgt voor irritaties.

Sommige mensen vinden het fijn om baby- of talkpoeder te gebruiken na het scheren. Het poeder houdt de geslachtsdelen droog en vrij van irritaties. Je kan ook een zachte, neutrale, vochtinbrengende huidbalsem kopen, speciaal voor na het scheren van de gevoelige huid. In ieder geval geen sterke, geparfumeerde en alcohol bevattende aftershaves gebruiken!

Wanneer je eenmaal je mannen schaamhaar geschoren hebt dan moet je het geschoren gebied goed schoon houden. Was jezelf dan dagelijks met water zonder scherpe zeep en vermijd, zeker wanneer je net geschoren bent, heftig transpiratie omdat dit huid irritaties oplevert.

Tenslotte

Okay, de eerste scheerbeurt zit erop. Maar wat nu? Na een paar dagen begint het te irriteren en soms een beetje te prikken. Bij sommigen zie je duidelijke rode puntjes. Eigenlijk wil je het wel mooi geschoren houden maar de irritatie is minder comfortabel dan met mannen schaamhaar.

Dit zijn veel gestelde vragen of problemen omtrent het scheren van mannen schaamhaar. Na de eerste scheerbeurt zal je altijd irritaties voelen. Je huid is het immers niet gewend aan het scheren. Zeker wanneer je mannen schaamhaartjes weer beginnen te groeien. Deze blijven dan haken aan je ondergoed of soms zijn de haartjes ingegroeid.

Je moet dan eigenlijk kiezen om de schaamharen te blijven scheren of ze weer te laten groeien. Wanneer je blijft scheren zal de huid hieraan wennen en zal het op den duur geen of nauwelijks irritaties opleveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *